woensdag 19 september 2007

Synopsis – David de Nood en Jelle Attema, Second Life


Second Life is een virtuele wereld waar interrealiteit voor komt. Dit wil zeggen dat het echte leven door de virtuele wereld heen loopt. Er zitten niet alleen gewone internet bezoekers maar ook bedrijven, bands en winkels die in onze wereld ook bestaan. Er heeft een onderzoek plaats gevonden naar de gevolgen van de versmelting van virtuele en fysieke werkelijkheid op de gebieden van economie, recht en welzijn. Er wordt onderzoek gedaan naar de nieuwe mogelijkheden die deze versmelting in de samenleving biedt.
Het onderzoek is opgebouwd uit enquêtes onder bezoekers van SL. Er werden vragen gesteld over de bovengenoemde onderwerpen. Bezoekers konden aangeven op een schaal van 1-5 hoe eens ze het waren met een stelling, zoals: ’Ik ben verslaafd aan SL.’Verder waren er ook nog open vragen en meerkeuze vragen. Er waren nog wel een aantal factoren die de conclusies zouden kunnen hebben beïnvloed. Deze factoren waren bijvoorbeeld dat het onderzoek alleen heeft plaats gevonden onder mensen die in zichtbare ruimtes op SL waren. Verder werd er gedacht aan volgorde effecten; mensen kiezen sneller de eerst genoemde optie. Misschien dat er mensen waren die deden alsof en sociaal wenselijke antwoorden gaven.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen die in het echte leven succesvol zijn, dat in SL ook zijn. Mensen die in het echte leven veel vrienden hebben en gelukkig zijn, zijn in SL ook gelukkig. Mensen die in het echte leven ongelukkig zijn, zijn dat in SL vaak ook. Een selecte groep, die in het echte leven ongelukkig zijn, zijn wel gelukkig in SL. Dit zijn vaak mensen met een lichamelijke handicap.
Mensen die zich in SL begeven hebben verschillende motieven. ‘Fun’ is het belangrijkste motief. Geld verdienen doen ook veel mensen, daten en seks zijn ook belangrijke factoren. Geld verdienen in SL gebeurt in Linden Dollars, via marktplaats kan je deze verkopen. Voor de westerse wereld is dit niet erg interessant omdat het om relatief lage bedragen gaat. Voor ontwikkelingslanden zou dit een lucratieve wereld zijn.
Omdat David de Nood nog wel veel verdere vragen had en verbeteringspunten zag, is hij dit onderzoek herstart. In het vervolg onderzoek wordt meer gekeken naar de toekomst van SL. Of bedrijven interesse hebben om in SL te investeren en zich daar te vestigen. Op rechtsgebied waren ook nog veel vragen. De discussie of de politiek zich moet bemoeien met SL en of er meer regels moeten komen leeft nog. Er zijn veel mensen in SL wel eens lastig gevallen. SL schijnt redelijk verslavend te zijn, maar niet in zorgwekkende maten.

Geen opmerkingen: