dinsdag 11 september 2007

Ground Rules

De belangrijktste wet bij het voeren van een discussie is de wet van non contradiction. Spreek jezelf nooit tegen. Dan wordt je verhaal ongeloofwaardig en is de discussie afgelopen.
Tijdens een discussie moet je zorgen dat je in controll bent. Luister naar wat de ander zegt en ga daar op in. Denk eerst na voor je iets zegt.
Lichaamstaal is ook erg belangrijk bij het voeren van een discussie. Zo kan iemand zich geïntimideerd voelen als hij zit en de ander staat. Met handgebaren kan je duidelijk aangeven wat je bedoelt.
In een slecht debat kan iemand zich niet meer redden, voelt zich aangevallen of raakt in paniek. Het is ook niet de bedoeling dat je overgaat op een persoonlijke aanval, dit is niet nodig in een debat. Ook kan het debat de focus verliezen; hou altijd in de gaten of het onderwerp nog de prioriteit is van de discussie.
In een goed debat moet je zoeken naar gaten in de argumentatie van de ander, duidelijk spreken en niet te langdradig worden. Voel je niet aangevallen en bekijk het als een discussie niet als een ruzie.


edit: 24 oktober
Volgens mij is het belangrijkste van een debat dat je gelooft in jezelf, zelfverzekend overkomen en overtuigd zijn van je eigen standpunt en dit versterken met lichaamstaal. Jezelf blijven en een eigen stijl ontwikkelen waarmee je iedereen omver blaast.

Geen opmerkingen: