dinsdag 9 oktober 2007

Synopsis artikel Televisie en Internet

Het artikel van Harry van Vliet gaat over hoe Televisie zich kan digitaliseren. Het belangrijkste uit het artikel is dat twee media elkaar zullen gaan kruisen; namelijk televisie en internet. Hierbij speelt interactiviteit een grote rol, de kijker kan uiteindelijk zelf bepalen wat hij kijkt en wanneer hij het wil kijken. Er kan voor- en achteruit worden gespoeld en de televisie kan de smaak van de kijker opslaan en zelf programma's aandragen. Deze nieuwe vorm van televisie combineert twee media die allebei zeer populair zijn onder een groot en divers publiek.
Wat mij vooral erg opvalt aan het artikel, is dat het zo futuristisch is. van Vliet beschrijft ontwikkelingen die nu pas in opkomst zijn, terwijl het artikel uit het jaar 2000 komt. Natuurlijk loopt Nederland hier wel een beetje op achter maar hier zal ik het verder over hebben bij het verslag van de lezing. Ook een erg belangrijk punt uit het artikel is individualiteit. Waar TV kijken eerst iets was wat je met z'n tienen deed, wordt het nu erg individueel doordat je zelf kan bepalen wat je kijkt en 'iedereen' nu geld heeft voor een eigen TV.
Ik ben erg blij met deze ontwikkeling. Niet alleen de kwaliteit is beter, er is ook meer keus en je mist nooit meer iets op TV. Aan de andere kant zijn de nadelen wel dat er op maandag niet meer even de laatste TV programma's, die in het weekend te zien waren, worden besproken. Verder is de techniek ook nog niet zo ver om zo massaal over te schakelen naar digitale TV. In het artikel wordt erg gedetailleerd uitgelegd hoe de digitalisering dan in zijn werk moet gaan. Soms vind ik het een beetje te ver gaan. Zo schrijft van Vliet dat televisie een soort community wordt; een soort ontmoetingsplaats. Dit zie ik niet zo snel gebeuren aangezien ik verwacht dat er toch wel altijd twee media zullen blijven en mensen niet gaan tv kijken via hun pc. Er moet ook wel een scheiding blijven tussen televisie en computer want je kan dan bijvoorbeeld niet meer passief de TV aan hebben als je ondertussen aan het werk bent op de computer. Van Vliet denkt wel dat de twee gaan samensmelten, maar we weten niet of hij daar inmiddels nog steeds zo over denkt. Het artikel is natuurlijk wel al zeven jaar oud.
De oudere generatie gaat het ook erg zwaar krijgen met deze ontwikkeling denk ik. Zij zijn zo gewend aan de routine en vaste tijden terwijl de nieuwe generatie al veel meer bezig is met interactiviteit, hypertextualiteit en actief uitzendingen terug kijken via internet of fragmenten zoeken via YouTube.
Een probleem wat ik nog wel voorzie is dat juist veel jonge kinderen televisie kijken (tekenfilms) en veel oudere mensen (50/60 plussers), terwijl juist de generatie daar tussenin zit te wachten op digitale nieuwe high-tech snufjes!

Geen opmerkingen: